روش های جایگزین ایمپلنت دندان برای دندان های از دست رفته
در این نوشته می خوانید:
آیا شما هم نگران از دست دادن دندانهای خود در سنین بالاتر یا بر اثر عوامل غیر مترقبه هستید؟ میدانید که امروزه با پیشرفت علم جایگزینهای بسیاری برای دندانهایی که از دست میدهید وجود دارد؟
بی شک از دست دادن یک یا چند دندان در هر سنی ناراحتکننده بوده و چه بسا فرد را دچار افسردگی میکند. چرا که نبود حتی یک دندان تاثیرات منفی بسیاری را روی صحبت کردن، غذا خوردن و از همه مهمتر زیبایی چهره افراد خواهد داشت. امروزه با تکیه بر علم نوین دندانپزشکی دیگر لازم نیست تا نگران از دست رفتن دندانهایتان باشید. چرا که ایمپلنت یکی از بهترین روشهایی است که میتواند به خوبی جایگزین دندان نداشته شما باشد. علاوه بر ایمپلنت، روشهای دیگری نیز وجود دارد که استفاده از آنها موجب میشود تا از نبود دندانهایتان آزرده خاطر نشوید.
ایمپلنت دندان چیست؟
اگر یک یا چند دندان شما از دست رفته باشد و شما به دندانپزشکی مراجعه کنید، قطعا یکی از بهترین و قدرتمندترین راههایی که به شما پیشنهاد میشود، انجام ایمپلنت است. در واقع ایمپلنت به پایههای پیچی شکلی میگویند که در استخوان فک بالا یا پایین نصب شده و به عنوان تکیهگاه برای نصب روکش ایمپلنت استفاده میشود. جنس این پایهها عموما از فلز سبک و مقاوم به نام تیتانیوم یا موادی است که بدن آنها را به راحتی بپذیرد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته عمر ایمپلنت حدود ۲۵ سال است که بیمار در صورت مراقبتهای لازم میتواند تا پایان عمر آنها را نگه دارد. از جمله مزایای ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ماندگاری و طول عمر بالا
- ظاهری کاملا طبیعی
- عدم جابهجایی و ایجاد مشکل در تکلم و جویدن
- جلوگیری از تحلیل استخوان فک
اگر چه ایمپلنت راهحلی مناسب برای افراد در تمامی سنین است، اما باید بدانید که به خاطر عملهای جراحی که این روش دارد بیمار میبایست:
- دارای شرایط جسمی مناسبی باشد.
- بهداشت دهان و دندان را مطابق با دستورالعملهای دنداپزشک رعایت کند.
- به میزان کافی استخوان فک برای کاشت ایمپلنت داشته باشد و در غیر این صورت پیش از ایمپلنت پیوند استخوان انجام دهد.
همچنین ناگفته نماند که اگر فرد به بیماری دیابت یا سرطان خون دچار باشد روند بهبودی او به کندی خواهد بود. بنابراین بیمار میبایست پیش از انجام ایمپلنت با دندانپزشک مربوطه مشورت نماید.
چرا جایگزینی دندان از دست رفته مهم است؟
اگر چه از دست رفتن دندانها با افزایش سن تا حدودی طبیعی است، اما باید بدانید که گاهی به خاطر عدم مراقبت یا حوادث گوناگون ممکن است برخی از دندانها از دست روند که در این صورت تاثیرات منفی آن روی فرد شامل موارد زیر میشود.
- از دست رفتن زیبایی و اعتماد به نفس
- مشکل در جویدن
- مشکل در تکلم
- شیفت پیدا کردن دندانها به سوی فضای باز بوجود آمده
- بهم ریختگی لبخند
با توجه به مسائل و مشکلات بالا در صورت از دست رفتن دندان میبایست سریعا برای جایگزین کردن آن اقدام نمود.
روش های جایگزینی دندان از دست رفته
به طور کلی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته چند روش وجود دارد که عبارتند از:
- بریج دندان
- پروتز پارسیل
- دست دندان کامل
بریج دندان
برخی از افراد برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته خود به سراغ انجام بریج ثابت یا پل دندانی میروند. در این روش لازم است تا بیمار از تعداد کافی دندان برخوردار بوده و دندانهای اطراف دندان از دست رفته او دارای سلامت و قدرت کافی باشند. در روش بریج ثابت یا پل دندانی به منظور آمادگی لازم جهت دریافت پروتز، دندانهای مجاور کمی تراش داده شده و یک لایه از مینای آنها برداشته میشود. سپس دندان مصنوعی در بین دو دندان قرار گرفته تا این گونه دندانهای مجاور حامی و پشتیبان آن باشند. میانگین طول عمر بریجهای ثابت ۱۰ تا ۱۲ سال تخمین زده شده است و پس از آن نیاز به تعویض دارد.
فرآیند جایگذاری بریج در یک یا دو جلسه انجام میشود. به طوری که در جلسه اول دندانپزشک دندانهای اطراف فضای مورد نظر را آماده کرده و سپس از دهان و دندانهای شما یک قالب تهیه میکند. با ارسال این قالب به آزمایشگاه، متخصصان از موادی مانند فلز، سرامیک یا ترکیبی از آنها بریج دندان را آمادهسازی میکنند تا در جلسه بعدی مراجعه شما به دندانپزشک، بریج در دهان شما نصب شود. از جمله فواید بریج میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قیمت مناسب نسبت به ایمپلنت
- عدم نیاز به درآوردن و شستوشو
- ظاهری همانند دندان طبیعی
پروتز پارسیل
پروتز پارسیل که به اصطلاح به آن دندان مصنوعی نیز میگویند یکی از روشهایی است که برای جبران دندانهای از دست رفته استفاده میشود. این پروتزها در دو نوع ثابت و متحرک وجود داشته که بنا به درخواست بیمار و تشخیص دندانپزشک از آن استفاده میشود. در خصوص استفاده از پروتز پارسیل باید توجه داشته باشید که عادت کردن به آن ممکن است زمانبر باشد. همچنین درآوردن و جایگذاری مجدد آن نیازمند تمرین و تکرار است. از این رو اگر تا چند روز پس از انجام پروتز پارسیل احساس ناراحتی داشتید بعد از چند روز به آنها عادت خواهید کرد.
همچنین فراموش نکنید که هرگز دندان مصنوعی پروتز پارسیل را با فشار در جای خود نگذارید، چرا که این کار موجب شکسته شدن یا ترک خوردن گیرهها میشود. به یاد داشته باشید که انجام پروتز پارسیل میتواند هنگامی که شما دندانهایتان را از دست میدهید به کمک شما آمده و خوردن، صحبت کردن و لبخند زدن را برای شما دلپذیرتر نماید. از دیگر مزایای این روش عبارت است از:
- ترمیم آسان نسبت به بریجها
- روشی ارزان و مقرون به صرفه نسبت به ایمپلنت و بریج
دست دندان کامل
حتما تا به حال پدربزرگها و مادربزرگهای خود را دیدهاید که برای جبران دندانهای از دست رفتهشان از دندانهای مصنوعی کلی یا پروتزهای مصنوعی متحرک استفاده میکنند. این دندانهای مصنوعی سنتی کامل یا همان دست دندانهای کامل از یک لثه اکرولیک و دندانهای صدفی تشکیل شده و به راحتی قابل درآوردن و جایگذاری هستند.
سخن پایانی
از آنجایی که انتخاب بهترین روش برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته اهمیت بسیاری دارد، بنابراین بهتر است تا برای تصمیمگیری نهایی و بررسیهای لازم به دندانپزشک متخصص مراجعه شود. ایمپلنت، پروتزهای ثابت و متحرک و بریجها، همگی از جمله راههایی هستند که با وجود آنها دیگر نیازی نیست که نگران از دست رفتن یک یا چند دندان خود باشید. در این خصوص نکتهای که باید توجه داشته باشید این است که با انجام ایمپلنت، شما تا چند دهه و چه بسا تا پایان عمر دندانهایی زیبا همانند دندانهای طبیعی خواهید داشت. از این رو اگر بودجه کافی برای درمان دندانهای از دست رفته خود دارید، بی شک انجام ایمپلنت بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.