تنفس بد بو در کودکان
در این نوشته می خوانید:
بوی بد دهان از نظر پزشکی به عنوان هالیتوزیس شناخته می شود. این مشکل حتی ممکن است در کودکانی که از نظر فیزیکی کاملاً سالم هستند نیز رخ دهد. در صورتی که والدین متوجه شوند که تنفس کودک آن ها چندان خوشایند و خوش بو به نظر نمی رسد، نباید احساس نگرانی داشته باشند زیرا این موضوع به راحتی قابل درمان است. یکی از عمده ترین دلایلی که باعث بوی بد دهان در کودکان می شود بهداشت نامناسب دهان و دندان این افراد است. در این مقاله این دلایل ایجاد بوی بد در دهان کودکان به تفصیل توضیح داده شده اند. والدین با آشنایی با دلایل و روش های حل این مشکل می توانند به سرعت و به سادگی آن را درمان کنند.
چه عواملی باعث ایجاد بوی بد دهان و تنفس کودکان می شود؟
دلایل اصلی این مشکل را می توان در ۹ دسته تقسیم بندی کرد.
بهداشت نامناسب دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان عمده ترین دلیلی است که می تواند باعث بهبود بوی دهان کودکان شود. علاوه بر تاثیر بهداشت دهان و دندان بر بوی دهان، بهداشت نامناسب می تواند مشکلات دیگری را نیز برای کودکان ایجاد کند. در صورتی که کودک دندان های خود را به طور کامل و مکرر تمیز نکند، ممکن است بوی دهان او ناخوشایند شود، همچنین این موضوع باعث تحریک لثه ها و مشکلات دیگری نیز خواهد شد.
خشکی دهان
یکی از کاربردهای بزاق دهان پاکسازی دهان است. کودکانی که بزاق کم تر از حد معمول تولید می شود ممکن است با مشکل بوی بد دهان مواجه شوند.
تنفس دهانی
برخی از کودکان به علت گرفتگی بینی یا حتی به عنوان یک عادت از طریق دهان خود تنفس می کنند. در این افراد بزاق دهان فرصت تمیز کردن باکتری ها را نخواهد داشت و همین امر باعث می شود که دهان این کودکان بوی بدی داشته باشد.
باکتری های موجود روی زبان
در برخی از کودکان زبان آن ها حاوی نوعی از باکتری هایی است که باعث ایجاد بوی بد در دهان آن ها می شود. پس باید کودک به طور مرتب زبان خود را نیز تمیز کند و با رفع باکتری های موجود روی آن به کاهش بوی بد دهان خود کمک کند.
عفونت های موجود در دهان
علاوه بر موارد ذکر شده در قسمت های قبلی، عفونت های موجود در دهان، حفره ها، زخم های دهان و جراحی ها نیز ممکن است باعث ایجاد بوی بد دهان شوند. با مراجعه مرتب به دندان پزشک می توان این عوامل را از بین برد.
اجسام خارجی
برخی از نوزادان یا کودکان نوپا در حین بازی کردن ممکن است یک وسیله خارجی مثل اسباب بازی ها یا حتی غذا را در بینی خود قرار دهند. این اجسام خارجی می توانند باعث ایجاد بوی بدی در دهان کودکان شوند.
برخی غذاهای خاص
برخی از غذاهایی که شامل موادی مانند سیر، پیاز یا برخی از ادویه جات خاص هستند می توانند بر تنفس کودک تاثیر گذار باشند.
داروها
زمانی که افراد از داروها استفاده می کنند، دارو ها برای این که جذب بدن شوند باید تجزیه گردند. فرایند تجزیه داروها در بدن با آزاد شدن برخی از مواد شیمیایی همراه هستند که می توانند منجر به بوی بد دهان آن ها شوند.
بیماری ها
گروهی از بیماری ها وجود دارند که می توانند در دهان کودکان بوی بد ایجاد کنند. از جمله این بیماری ها می توان به آلرژی، عفونت سینوسی و التهاب لوزه اشاره کرد.
راه های جلوگیری از بوی بد دهان
اولین نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که دندان های سالم برای سلامت کلی کودک بسیار حائز اهمیت هستند. لازم است والدین برای کودکان خود یک برنامه مرتب مراقبت از دهان و دندان فراهم کنند و به این ترتیب از ایجاد بوی بد در دهان آن ها جلوگیری کنند. اقداماتی که در این راستا والدین می توانند انجام دهند به شرح زیر هستند:
- لازم است والدین از کودک خود بخواهند که حداقل دو بار در روز دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنند. این اقدام باعث می شود که تنفس کودک تازه شده و بوی خوشی داشته باشد. مهم ترین نکته ای که والدین باید مد نظر داشته باشند این است که لازم است بر مسواک زدن کودکان خردسال خود نظارت داشته باشند تا از بلعیدن خمیر دندان جلوگیری کنند.
- همان طور که در قسمت قبلی به این موضوع اشاره شد ممکن است عفونت ها و باکتری هایی بر روی زبان کودک وجود داشته باشند که باعث بوی بد دهان شوند، پس لازم است والدین توجه کنند که کودکان آن ها در زمان مسواک کردن دندان های خود حتماً زبانشان را نیز کاملاً تمیز کنند تا از تجمع باکتری ها بر این عضو جلوگیری شود.
- استفاده از نخ دندان یکی از از ضروری ترین اقدامات است زیرا با استفاده از مسواک ممکن است نتوان برخی از ذرات غذا بین دندان ها را تمیز کرد و این کار تنها با نخ دندان امکان پذیر است.
- بهتر است برای مسواک زدن کودکان خمیر دندانی مناسب با سن آن ها خریداری شود.
- مسواک ها خود ممکن است به مکانی برای تجمع باکتری ها تبدیل شوند یا در صورتی که موهای مسواک فرسوده شوند دیگر قادر نخواهند بود به طور موثر پلاکها و مواد زائد را از روی دندان ها پاک کنند، از این رو بهتر است مسواک کودک هر چند ماه یک بار تعویض شود.
- جویدن آدامس های بدون قند حاوی زایلیتول می تواند به رفع بوی بد دهان کودکان کمک کند. مسلما این راهکار برای درمان بوی بد دهان در کودکان نوپا کمک کننده نیست، اما برای بچه های با سن بیش تر که آدامس را قوت نمی دهند می تواند روش مفیدی باشد. جویدن آدامس می تواند میزان بزاق دهان را افزایش دهد که به نوبه خود می تواند باعث کاهش باکتری های بد بو در دهان شود.
- در نهایت یکی دیگر از اقدامات لازم برای جلوگیری از بوی بد دهان در کودکان و همچنین هالیتوزیس و سایر بیماری های دهان و دندان مراجعه به دندان پزشک است، پس لازم است والدین برنامه ریزی معاینات منظم با دندان پزشک کودک خود داشته باشند.
بوی بد دهان به صورت مزمن
خوشبختانه در بیش تر موارد با رعایت بهداشت دهان و دندان بوی بد دهان کودکان از بین می رود، اما در برخی از موارد ممکن است بوی بد دهان به اختلالی مزمن تبدیل شود، در این شرایط با مشورت با دندان پزشک می توان با رفع مشکلات دهان، بوی بد دهان را از بین برد.
کلام آخر
بعضی اوقات والدین در زمان به آغوش گرفتن فرزندشان متوجه بوی بدی در تنفس و دهان کودک خود می شوند. این موضوع یک موضوع شایع در بین کودکان است و جای نگرانی نیست زیرا بسیاری از دلایلی که باعث ایجاد بوی بد در دهان کودکان می شوند موقتی هستند و تنها با آموزش به کودکان برای انجام مراقبت از دندان ها می توان آن ها را رفع کرد. به طور کلی برای خلاص شدن از بوی بد دهان در کودکان می توان از مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، داشتن رژیم غذایی سالم و معاینات منظم با دندان پزشک استفاده کرد. از دیگر درمان ها می توان به جویدن آدامس بدون قند نیز اشاره کرد. تنها در صورتی والدین باید نگران باشند که بوی بد دهان کودک آن ها موضوعی پایدار است. در این شرایط حتماً باید با دندان پزشک اطفال خود صحبت کنند.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.