مراقبت از ایمپلنت دندان چگونه است؟
در این نوشته می خوانید:
آیا تاکنون به این فکر کردهاید که در سنین بالا اگر دندانهای خود را از دست بدهید با چه روشی آنها را جایگزین میکنید؟ آیا نام ایمپلنت تا به حال به گوشتان خورده است؟ آیا میدانید که مراقبت از ایمپلنت دندان برای افزایش طول عمر آنها چگونه است؟
همان طور که میدانید داشتن لبخندی زیبا با دندانهای مرتب و درخشان آرزوی همه افراد در تمامی سنین است. از این رو امروزه ایمپلنتهای دندان کمک بسیاری به انسانها کردهاند که با وجود آنها دیگر از دست دادن دندان به هیچ عنوان نگرانکننده نخواهد بود، چرا که در صورت از دست دادن دندانها میتوان با انجام ایمپلنتهای دندانی که یک روش دائمی است به راحتی دندانهای از دست رفته را جایگزین نمود. در اینجا لازم است بدانید که ایمپلنت هیچ تفاوتی با دندانهای طبیعی نداشته و ماندگاری آن نیز بستگی به نحوه مراقبت هر فرد دارد. از این رو پس از انجام ایمپلنت لازم است تا بیمار مراقبتهای لازم را به خوبی انجام دهد تا این گونه طول عمر آنها افزایش یابد.
ایمپلنت دندان و کاربرد آن
هر فرد ممکن است در طول زندگی خود بنا به دلایل متفاوت یک یا چند دندان خود را از دست بدهد. از این رو بهترین راه برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته کاشت ایمپلنت خواهد بود که با انجام این روش فرد دندانهای ثابت همانند دندانهای طبیعی خود خواهد داشت.
بی شک ایمپلنت دندان را باید از موثرترین روشهای ابداع شده در خصوص جایگذاری دندان دانست. به طور کلی ایمپلنت نوعی ابزار است که از جنس تیتانیوم بوده و در استخوان فک نصب میشود. با جایگذاری این ابزار بعد از چندین ماه با استخوان فک یکی شده و حالتی شبیه به ریشه دندان پیدا میکند. در واقع ایمپلنت همانند یک ریشه مصنوعی عمل کرده که روکش یا پروتز روی آن نصب میشود.
چرا ایمپلنت به مراقبت نیاز دارد؟
در میان کارهای مختلف حوزه دندانپزشکی؛ دندانپزشکان مراقبت از ایمپلنتهای دندان را بسیار مهم میدانند. چرا که مراقبت از آنها در میزان موفقیت انجام ایمپلنت نقش بسیار موثری خواهد داشت. از آنجایی که ایمپلنت با استخوان فک و لثه در ارتباط است، بنابراین عدم مراقبت از آنها میتواند موجب عفونت در ناحیه لثه، فک و دندانهای مجاور شده و آسیبهای جبرانناپذیری را ایجاد نماید. علت این امر نیز بدین خاطر است که با ایجاد هر گونه مشکل در ایمپلنت، بیمار دردی را احساس نخواهد کرد و تنها زمانی که تحلیل استخوان، التهاب لثه یا پری ایمپلنتایتیس رخ دهد بیمار متوجه مشکل شده که آن زمان کار از کار گذشته و ایمپلنت از دست رفته است.
آیا ایمپلنت دندان پوسیده می شود؟
یکی از سوالاتی که در هنگام کاشت ایمپلنت به ذهن هر فرد میرسد این است که آیا ایمپلنت دندان پوسیده میشود؟ اگرچه روکش و پایه ایمپلنتها از جنس تیتانیوم و سرامیک است که آن را نسبت به پوسیدگی و خراب شدن مقاوم مینماید، اما باید توجه داشت که در صورت عدم مراقبت صحیح از آنها احتمال شکست ایمپلنت و مشکلات دهانی دندانی زیادی وجود خواهد داشت. از جمله عواملی که سبب آسیب ایمپلنتها میشوند عبارتند از:
- دندان قروچه
- استعمال سیگار و دخانیات
- مبتلا بودن فرد به بیماریهای دهان و دندان
- استفاده از ایمپلنت به عنوان ابزاری در هنگام استرس
- دیابت
- و…
راه های مراقبت از ایمپلنت دندان
در خصوص رعایت نکات مراقبتی پس از انجام ایمپلنت لازم است بدانید که در صورت عدم توجه به نکات علاوه بر آنکه انجام ایمپلنت با عدم موفقیت روبهرو خواهد شد، هزینه و مشکلات زیادی را برای بیمار به همراه خواهد داشت. از این رو اگر میخواهید که مراحل انجام ایمپلنت شما با موفقیت طی شود و پس از آن لبخندی زیبا داشته باشید، میبایست مراحل زیر را برای مراقبت از ایمپلنتهای خود انجام دهید.
تا چند روز استراحت کنید
یکی از نکاتی که پس از انجام ایمپلنت میبایست به آن توجه کنید، استراحت کردن تا زمانی است که متخصص ایمپلنت به شما توصیه میکند. علاوه بر این اگر دندانپزشک برای شما آرامبخش تجویز نماید میبایست از انجام فعالیتهایی مانند رانندگی به خاطر احساس خوابآلودگی بپرهیزید. همچنین تا چند روز نباید فعالیتهای سنگین که موجب از بین رفتن لخته خون و ایجاد خونریزی میشود را انجام دهید. فراموش نکنید که در زمان خواب لازم است بالشهای اضافی در زیر سر خود قرار داده و سر خود را بالا نگه دارید.
در مصرف مواد غذایی توجه ویژه داشته باشید
اگر به تازگی ایمپلنت انجام دادهاید باید از خوردن غذاهای سفت و چسبناک بپرهیزید؛ چرا که خوردن این غذاها به ایمپلنت و دندانهای مقابل آسیب جدی وارد میکند. در مقابل خوردن غذاهای خنک و نرم مانند سیب، ماست، بلغور، جو دوسر، سوپ ولرم و… توصیه میشود. از جمله غذاهایی که پس از ایمپلنت میبایست از خوردن آنها اجتناب کنید عبارتند از:
- یخ
- میوه خشک شده
- آبنبات و شکلاتهای سفت
- هویج
- استیک
- کاراما
- نانهای سفت مانند نان فرانسوی
- و…
از یک مسواک نرم نایلونی استفاده کرده و روزی دو بار مسواک بزنید
پس از انجام ایمپلنتهای دندانی لازم است تا مسواک خود را عوض کرده و به سراغ مسواکهای نرم نایلونی بروید، چرا که استفاده از مسواکهایی با موهای سفت و سخت موجب خراشیده شدن سطح ایمپلنت و آسیب دیدن آنها میشود. همچنین فراموش نکنید که میبایست حداقل روزی دو بار دندانهای خود را با دقت و حوصله مسواک زده و شستوشو دهید.
انجام این کار موجب میشود تا از رشد باکتری و پوسیدگی دندان و بروز بیماریهای دهان و دندان جلوگیری به عمل آید. به خصوص اگر در وعدههای غذایی خود از غذاهای شیرین، اسیدی یا گازدار استفاده مینمایید لازم است تا بلافاصله پس از سرو غذا، دهان و دندان و ایمپلنت های دندانی خود را به خوبی شستوشو دهید. همچنین در کنار مسواک، استفاده از نخ دندان فراموش نشود
قطعا تا به حال شنیدهاید که تنها استفاده از مسواک برای حفظ مراقبت از دندانها و به خصوص ایمپلنتها کافی نبوده و استفاده از نخ دندان نیز ضروری است. لازم است بدانید که استفاده از نخ دندان موجب میشود تا پلاکهایی که در اطراف ایمپلنتها به وجود میآیند از بین بروند و به تبع آن از رشد و تکثیر باکتریهای مضر دندان جلوگیری شود.
از مصرف دخانیات و الکل خودداری نمایید
به طور کل عدم مصرف دخانیات و الکل موجب سلامتی افراد میشود. همچنین افرادی که ایمپلنت انجام میدهند میبایست در دوره بهبودی خود که حدود ۶ ماه طول میکشد، از مصرف سیگار و الکل اجتناب نمایند. چرا که مصرف آنها موجب کند شدن روند بهبودی ایمپلنتها میشود.
زمان بندی مشخصی برای مراجعه به دندان پزشک داشته باشید
پس از انجام ایمپلنت لازم است برنامه منظمی برای مراجعه به دندانپزشک داشته باشید تا از بهبودی روند درمان خود اطمینان حاصل نمایید.
از دیگر نکاتی که بعد از دریافت ایمپلنت میبایست آنها را رعایت نمایید به شرح زیر هستند.
- ناحیه جراحی شده را دستکاری نکنید.
- برای کنترل خونریزی کافیست اسفنجهایی که در دهان شما قرار میدهند را گاز بگیرید.
- در ۸ تا ۱۲ ساعته اول پس از جراحی ایمپلنت، سر خود را بالا نگه داشته و از انجام کارهای سنگین بپرهیزید.
- در ۲۴ ساعت اول فقط غذاهای نرم و نوشیدنیهای سرد مصرف کنید.
- در صورت نیاز و در فواصل ۱۵ دقیقهای از کیسه یخ استفاده نمایید.
- تمامی داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را در زمان مشخص مصرف کنید.
- در ۲۴ ساعت اول از شستن دهان خود بپرهیزید.
- استراحت پس از انجام عمل جراحی ایمپلنت را جدی بگیرید.
- اگر دندانپزشک برای شما استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین را توصیه نمود حتما از آن استفاده کنید.
- در روزهای اول پس از جراحی دهان خود را چهار یا پنج بار در روز و با استفاده از محلول گرم آب و نمک شستوشو دهید.
- تا زمانی که تاثیر بی حسی از بین نرفته است سعی کنید از خوردن اجتناب نمایید.
سوالات متداول
- آیا احتمال خونریزی پس از عمل کاشت ایمپلنت وجود دارد؟
اگر در فک بالا میخواهید ایمپلنت انجام دهید باید بدانید که احتمال خونریزی از بینی وجود داشته که کاملا طبیعی بوده و جای هیچ گونه نگرانی نیست.
- پس از انجام ایمپلنت تا چند روز درد و ورم وجود خواهد داشت؟
میزان درد و ورم پس از جراحی ایمپلنت با توجه به میزان جراحی و شرایط فردی هر بیمار متفاوت است که معمولا تا ۷۲ ساعت طول میکشد.
- پس از ایمپلنت تا چند روز باید داروهای مسکن و آنتیبیوتیک را مصرف کرد؟
عموما برای کاهش درد پس از انجام ایمپلنت اولین قرص در مطب برای شما تجویز میشود که پس از آن میبایست تا حدود دو هفته به صورت مرتب از داروهای مسکن تجویز شده استفاده نمایید.
- تاثیر مراقبتهای پس از عمل جراحی ایمپلنت چیست؟
به طور کلی مراقبت قبل و بعد از انجام ایمپلنت تاثیر بسیار مهمی روی کمتر شدن درد و عوارض خواهد داشت. همچنین اگر مراقبتها به صورت درست و اصولی انجام شود بدون شک طول عمر آنها نیز افزایش مییابد.
سخن پایانی
در علم دندانپزشکی با شیوه نوین و جدید عملهای جراحی ایمپلنت دیگر افراد هیچ گونه نگرانی برای از دست دادن دندانهای خود نخواهند داشت چرا که استفاده از ایمپلنتهای دندانی اعتماد به نفس افراد را بسیار بالا برده و شباهت آنها به دندانهای طبیعی موجب میشود تا چهره و لبخند افراد جذاب و زیباتر به نظر برسد. در بالا سعی بر آن داشتیم تا نکاتی را در مورد اینکه نحوه مراقبت از ایمپلنتهای دندانی چگونه است در اختیار شما قرار دهیم. از این رو اگر در فکر انجام ایمپلنت هستید، خواندن مطالب بالا میتواند به شما در نگهداری و دوام آنها کمک بسیاری نمایند.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.