پروتز دندان متکی بر ایمپلنت (اوردنچر) و کاربرد آن
در این نوشته می خوانید:
افراد بسیاری به دلایل مختلف تعدادی از دندانهای خود را از دست میدهند. از دست دادن دندانها علاوه بر مشکل جویدن مشکلات بسیار دیگری اعم از تکلم یا حتی زیبایی را نیز به دنبال دارد. این افراد از گذشته تاکنون همواره به دنبال جایگزین مناسبی برای دندانهای از دست رفته بودهاند. خوشبختانه با کمک علم دندانپزشکی مشکل این افراد حل شده به طوری که با انجام اوردنچر یا پروتز دندان متکی بر ایمپلنت دندانهایی خواهند داشت که بیش از ۹۰ درصد شباهت و کارایی دندان طبیعی را دارند.
اوردنچر چیست؟
بیشک همه ما با دندان مصنوعی که تا چندین سال پیش تنها انتخاب افرادی بود که دندانهای خود را از دست داده بودند، آشنا هستیم. دندانهای مصنوعی معایب فراوانی مانند لق بودن، تحلیل استخوان و لثه، ایجاد مشکل در هنگام صحبت کردن و… را داشتند. با پیشرفت علم، دندانپزشکان توانستند جایگزینهای بهتری پیدا کنند که یکی از آنها اوردنچر نام دارد. اوردنچر دست دندانی (دندان مصنوعی) است که به پایههای ایمپلنت وصل و سوار شدهاند. ایمپلنت از جنس تیتانیوم ساخته شده و توسط جراحی در استخوان و لثه بیمار جایگذاری میشود.
تیتانیوم سازگاری بسیار خوبی با بدن انسان دارد بهطوری که بعد از مدت اندکی با استخوان جوش میخورد. بعد از اتصال و جوش خوردن کامل ایمپلنت به استخوان لثه، دندانپزشک پروتز دندان مناسب بیمار را آماده میکند. این دست دندان بر خلاف دست دندانهای قدیمی (دندان مصنوعی) به پایه های ایمپلنت تکیه کرده و متصل میشوند. لازم به ذکر است به دلیل چفت شدگی پروتز های دندان با ایمپلنت، دندانها به هیچ عنوان لق نبوده و از استحکام و ماندگاری بسیار بالایی برخوردار هستند.
کاربردهای اوردنچر یا پروتز متکی بر ایمپلنت
افرادی که به دلیل پوسیدگی یا تصادف و شکستگی دندانها، دندانهای خود را از دست میدهند نیاز مبرم به جایگزینی برای دندانهای خود پیدا میکنند. این افراد چندین راه حل پیش رو دارند مانند دندان مصنوعی، اوردنچر یا ایمپلنت کامل دندانها، بریج دندان و غیره. دندانهای مصنوعی به دلیل معایب فراوان اکنون کمتر مورد استقبال قرار میگیرند و از بین اوردنچر و ایمپلنت کامل، اوردنچر به دلیل قیمت مناسبتر، سهولت در نگهداری، ظاهری طبیعی، آمار بسیار بالای رضایت بیماران (نزدیک به ۱۰۰ درصد) و دلایل متعدد دیگر، بسیار مورد توجه و استقبال بیماران قرار میگیرند.
طول درمان پروتز متکی بر ایمپلنت
عوامل مختلفی بر طول درمان پروتز متکی بر ایمپلنت تاثیرگذار هستند. بنا به شرایط شخص و مدت زمان بهبود محل جایگذاری ایمپلنت و همچنین جوش خوردن آن به استخوان ممکن است طول درمان ۲ تا ۶ ماه زمان نیاز داشته باشد. البته ناگفته نماند معمولا مراحل مشاوره و عکسبرداری از لثه و دندانهای فرد نیز ممکن است به این مدت زمان بیافزاید.
تعداد ایمپلنت برای اوردنچر
حداقل تعداد ایمپلنتی که باید برای فک پایین مورد استفاده قرار بگیرد ۲ عدد و حداکثر ۴ عدد است. برای فک بالا نیز حداقل ۴ ایمپلنت مورد نیاز است. عواملی مانند میزان تحلیل استخوان فک میتواند تعداد ایمپلنتها را تغییر دهد. در حالت کلی هر چه تحلیل استخوانها بیشتر باشد تعداد بیشتری ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرد. ضمن اینکه وضعیت فک مقابل نیز میتواند بر تعداد ایمپلنتها تاثیر بگذارد. لازم به ذکر است هر چه تعداد ایمپلنتها بیشتر باشد، تعداد گیرههایی که پروتز را به لثه متصل میکنند بیشتر خواهد بود.
مزایای اوردنچر
اوردنچر میتواند یکی از بهترین گزینههایی باشد که برای جایگزین کردن دندانهای طبیعی داریم. از جمله مزایای پروتز متکی بر ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استحکام و ماندگاری بالا
- لق نبودن؛ بر خلاف دندانهای مصنوعی که فرد بعد از مدتی لق بودن آن را کاملا حس میکند اوردنچر به دلیل اتصال به ایمپلنت کاملا چفت و محکم هستند و فرد به هیچ عنوان احساس آزاردهنده لق بودن را نخواهد داشت.
- امکان جویدن غذاهای سخت؛ بر خلاف دندانهای مصنوعی که افرادی که از آن استفاده میکنند دیگر امکان جویدن و خوردن غذاها، میوهها و خوراکیهای سخت مانند آجیل، آناناس و… نداشتند، با استفاده از اوردنچر امکان خوردن غذاهای متنوعی برای افراد فراهم است.
- عدم تحلیل استخوان؛ مطمئنا تمام افرادی که سالیان متمادی از دندان مصنوعی استفاده میکنند اقرار میکنند بعد از مدتی لثه آنها دچار تحلیل شده است. با استفاده از اوردنچر به دلیل بهکار گیری ایمپلنت، بعد از گذشت سالیان زیاد نیز هرگز دچار تحلیل استخوان و لثه نخواهید شد.
- قیمت مناسب؛ باتوجه به اینکه در اوردنچر از تعداد محدودی ایمپلنت استفاده میشود قیمت آن بسیار مقرون به صرفه است. ضمن اینکه در صورت تمایل بیمار به صرف هزینه کمتر میتوان از تعداد ایمپلنتهای استاندارد که مورد استفاده قرار میگیرد کم کرد تا قیمت آن کمتر شود.
- شباهت بسیار زیاد به دندان؛ با استفاده از اوردنچر به دلیل شباهت بسیار زیاد آن به دندانهای طبیعی افراد حس داشتن دندان طبیعی و لبخندی زیبا را تجربه خواهند کرد.
- با توجه به اینکه اوردنچر ماندگاری بسیار بالایی دارد، افراد در آینده هزینههای اضافی برای دندانهای خود نخواهد کرد.
- در صورت بی دندانی یا داشتن دندان مصنوعی (به دلیل لق بودن) افراد مشکل تکلم خواهند داشت که در اوردنچر به دلیل لق نبودن و شباهت بسیار زیاد ساختاری به دندان طبیعی، مشکلات گفتاری وجود ندارد.
معایب پروتز متکی بر ایمپلنت
بدیهی است که هر درمانی در کنار مزایای بسیار آن معایبی نیز خواهد داشت. انجام پروتز متکی بر ایمپلنت هم از این قاعده مستثنی نیست. البته میتوان گفت اگر این کار تحت نظر دندانپزشک باتجربه و متخصص انجام شود، از بسیاری عوارض احتمالی آن جلوگیری نموده و معایب عمده آن از میان خواهند رفت. بنابراین در انجام اوردنچر انتخاب یک کلینیک و دندانپزشک معتبر از مهمترین فاکتورها محسوب میشود. عمده دلایل نارضایتی بیماران از انجام پروتز متکی بر ایمپلنت شامل موارد زیر است:
- اوردنچر نسبت به دندان مصنوعی هزینه بیشتری دارد. دلیل این تفاوت قیمت کاشت ایمپلنتها و مواد مورد استفاده در آن است اما باتوجه به مزایای بسیار زیاد آن نسبت به دندان مصنوعی این افزایش قیمت اهمیت چندانی پیدا نمیکند.
- بیمار برای کاشت ایمپلنتها به جراحی نیاز دارد. هر چند این جراحی چندان سخت نیست ولی یکی از معایب این روش درمانی محسوب میشود.
- طول درمان پروتز متکی به ایمپلنت بیشتر از دندان مصنوعی است.
- در صورت عدم نگهداری مناسب، مثل شکستن اجسام سخت با دندان یا بهداشت نامناسب دهان و دندان، ممکن است مرتبا نیاز به ترمیم پروتز داشته باشید.
کلام آخر
اوردنچر یا پروتز متکی بر ایمپلنت یکی از بهترین راهها برای داشتن دندانهایی مشابه به دندان طبیعی است. کسانی که دندانهای خود را از دست دادهاند با صرف هزینه نه چندان زیاد، میتوانند لبخند زیبایی داشته باشند. اوردنچرها مشکلات دندانهای مصنوعی قدیمی را نداشته و با استفاده از آنها حس داشتن دندانهای طبیعی خود را تجربه خواهید کرد.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.