هر آنچه که باید در مورد کاشت ایمپلنت بدانید

از دست دادن دندان ها می تواند هم ترازی و نظم دندان ها را به هم بزند و شکل صورت را تغییر دهد. همچنین، کسانی که دندان های خود را از دست می دهند، دچار کاهش اعتماد به نفس می شوند.

اگر بخواهید دندان از دست رفته را جایگزین کنید، دندانپزشک ممکن است دندان های مصنوعی را به شما پیشنهاد دهد که توسط ایمپلنت دندانی به استخوان فک یا پیرامون آن متصل می شوند.

ایمپلنت های دندانی (dental implant)، ریشه های مصنوعی دندان هستند که طی عمل جراحی در استخوان فک قرار می گیرند. با گذشت چندین ماه، استخوان در اطراف ایمپلنت رشد می کند و بدین ترتیب ریشه مصنوعی دندان سر جای خود ثابت نگه داشته می شود. در مرحله بعد، دندان مصنوعی با اتصال فلزی روی ایمپلنت قرار می گیرد. ایمپلنت، فضای خالی ناشی از دندان از دست رفته را پر می کند.

انواع ایمپلنت دندانی

دو نوع اصلی ایمپلنت دندانی وجود دارد:

اندوستیال (endosteal) یا داخل استخوانی

ایمپلنت های اندوستیال رایج ترین نوع ایمپلنت هستند. ظاهر آن ها به پیچ های کوچک شباهت دارد. ایمپلنت های داخل استخوانی از موادی ساخته می شوند که برای بدن ضرر ندارد؛ مانند تیتانیوم.

ایمپلنت های اندوستیال طی عمل جراحی، در عمق استخوان فک قرار می گیرند و مانند ریشه های دندان عمل می کنند. از یک ایمپلنت می توان به عنوان تکیه گاه و ریشه یک یا چند دندان مصنوعی استفاده کرد.

ساب پریوستیال (subperiosteal) یا روی استخوانی

این نوع ایمپلنت زمانی استفاده می شود که استخوان فک سالم به اندازه کافی وجود نداشته باشد. زمانی که استخوان نمی تواند ایمپلنت اندوستیال را تحمل کند، ایمپلنت روی استخوانی به کار می رود.

ایمپلنت ساب پریوستیال در زیر لثه ها قرار می گیرد اما وارد استخوان فک نمی شود. در واقع، ایمپلنت در بالا یا بر روی استخوان قرار می گیرد.

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

پروسه جراحی و بهبودی

پروسه کاشت ایمپلنت چندین مرحله دارد و بین 3 تا 9 ماه طول می کشد. برای کاشت ایمپلنت به کمک چندین دندانپزشک متخصص نیاز دارید؛ از جمله دندانپزشک متخصص جراحی لثه و جراح فک و صورت.

ارزیابی

در مرحله اول دندان ها، لثه ها و استخوان فک شما مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرند. یکی از مهم ترین بخش های ارزیابی این است که استخوان فک شما باید از لحاظ سلامتی بررسی شود. تنها در صورت سالم بودن استخوان، می توان ایمپلنت را درون آن قرار داد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  ایمپلنت ساب پریوستئال

اگر استخوان فک نازک یا نرمی داشته باشید، ممکن است نیاز به انجام پیوند استخوان (bone graft) یا کار های دیگر باشد. با انجام پیوند استخوان، فک از استحکام بیشتری برخوردار می شود و می توان پروسه کاشت ایمپلنت را آغاز کرد. همچنین، لثه های شما باید سالم و عاری از هر گونه بیماری پریودنتال باشند.

ایمپلنت های دندانی برای جایگزینی یک یا چند دندان کاشته می شوند. تعداد دندانی هایی که می خواهید جایگزین شوند، نوع ایمپلنت و روش جایگذاری آن را تعیین می کنند.

جراحی کاشت ایمپلنت می تواند تحت بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام شود. جراح متخصص قبل از شروع پروسه، نوع بی حسی را که استفاده خواهد شد، با شما در میان می گذارد.

کاشت ایمپلنت

اگر ایمپلنت دندانی شما از نوع اندوستیال یا داخل استخوانی باشد:

  • جراح روی لثه ها برش ایجاد می کند تا استخوان فک زیرین نمایان شود.
  • سوراخ های عمیقی در استخوان فک ایجاد می شود. پایه های ایمپلنت در این سوراخ ها قرار می گیرند.
  • دندان مصنوعی اصلی بلافاصله بر روی ایمپلنت قرار نمی گیرد. در این مدت می توانید از دندانپزشک خود بخواهید یک دنچر (denture) موقتی را روی ایمپلنت قرار دهند.

اگر ایمپلنت از نوع ساب پریوستیال یا روی استخوانی باشد، فک سوراخ نمی شود. در این حالت، ایمپلنت در بالا یا بر روی استخوان قرار می گیرد.

صرف نظر از نوع ایمپلنتی که دریافت می کنید، پس از جراحی کمی احساس درد و ورم عادی است و ممکن است تا چند روز طول بکشد. اکثر افراد، روز بعد از کاشت ایمپلنت به فعالیت های عادی خود باز می گردند.

ادغام با استخوان (osseointegration)

پس از کاشت ایمپلنت، بین 2 تا 6 ماه طول می کشد تا استخوان در اطراف پیچ ایمپلنت رشد کند. به این پروسه، ادغام با استخوان (osseointegration) گفته می شود. طی این دوره، استخوان فک در اطراف ایمپلنت دندانی رشد می کند. بدین ترتیب، ایمپلنت محکم در سر جای خود ثابت می ماند و می تواند به عنوان ریشه مصنوعی دندان عمل کند.

جایگذاری اباتمنت (abutment placement)

یک بسط دهنده فلزی به نام اباتمنت (abutment) به ایمپلنت اضافه می شود. این کار یا در زمان کاشت ایمپلنت صورت می گیرد و یا در زمانی دیگر، تحت بی حسی موضعی انجام می شود.

اباتمنت ها، دندان مصنوعی را به ایمپلنت متصل می کنند. برای اضافه کردن اباتمنت ها طی پروسه جداگانه، جراح باید در لثه ای که روی ایمپلنت رشد کرده است، برش ایجاد کند. در پایان پروسه کاشت، معمولا سرپوشی بر روی ایمپلنت گذاشته می شود. سرپوش، علاوه بر محافظت از ایمپلنت، از رشد بافت لثه بر روی آن جلوگیری می کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا ایمپلنت های دندانی دائمی هستند؟

طی جراحی دوم، سرپوش برداشته می شود و اباتمنت ها به ایمپلنت دندانی متصل می شوند. بافت لثه به تدریج اطراف اباتمنت ها را پر می کند. چند هفته طول می کشد تا لثه به طور کامل بهبود پیدا کند.

جایگذاری دندان

پس از بهبودی کامل لثه ها، دندانپزشک قالبی از دندان های شما تهیه می کند تا دندان مصنوعی مورد نیاز، مطابق با فرم دندان های شما طراحی و ساخته شود. دندان مصنوعی می تواند ثابت یا متحرک باشد.

اگر نوع متحرک را انتخاب کنید، دندان ساخته شده درون قاب (frame) فلزی قرار می گیرد و به اباتمنت ها متصل می شود. این نوع دندان مصنوعی را می توان از دهان خارج و تمیز کرد. اگر نوع ثابت را انتخاب کنید، دندان به طور دائمی در دهان قرار می گیرد و بر روی اباتمنت ها محکم می شود.

در پایان پروسه، در صورت داشتن علائم زیر، به دندانپزشک خود اطلاع دهید:

  • احساس ناراحتی
  • درد شدید
  • خون ریزی
  • ورم و التهاب
  • بایت نامتقارن

دندان مصنوعی های ظاهری طبیعی دارند. باید هر روز با مسواک و نخ دندان، آن ها را تمیز کرد. ماده مخصوصی برای تمیز کردن آن ها لازم نیست. به علاوه، فردی که دندان مصنوعی دارد، باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کند.

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

هزینه ها

هزینه ایمپلنت دندانی به تعداد دندان هایی که جایگزین می شوند و نوع ایمپلنت مورد استفاده، بستگی دارد. ایمپلنت دندانی تا چندین دهه سالم باقی می ماند. به همین دلیل، هزینه آن بالا تر از بریج (bridge) یا دنچر (denture) است.

بر خلاف بریج و دنچر، بیمه درمانی هزینه های مربوط به ایمپلنت را تقبل نمی کند. البته، برای اطلاعات دقیق تر بهتر است شرایط پوشش بیمه خود را دقیق تر مطالعه کنید. قبل از شروع پروسه کاشت ایمپلنت می توانید از دندانپزشک متخصص در این باره سوال کنید. دندانپزشک می تواند هزینه های تخمینی را به شما ارائه دهد.

ایمپلنت کل دهان در مقابل دنچر و بریج

ایمپلنت های دندانی انتخاب مناسبی برای همه افراد نیستند. برخی افراد ممکن است مشکلات یا اختلالاتی داشته باشند که کاشت ایمپلنت برای آن ها را غیر ممکن می کند. به علاوه، کاشت ایمپلنت پروسه ای نسبتا تهاجمی است و ممکن است هر کسی آن را نپسندد.

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

ایمپلنت کل دهان یا فول موس (full mouth dental implant)

اگر تعداد زیادی از دندان هایتان نیاز به تعویض یا جایگزینی دارند، گزینه کاشت ایمپلنت برای کل دهان را در نظر بگیرید. زمانی که کل دندان ها ایمپلنت می شوند، 4 یا 6 ایمپلنت در هر کمان فک قرار می گیرد و دندان های مصنوعی بر روی آن ها سوار می شوند. همچنین می توانید از دنچر ایمپلنت (implant denture) استفاده کنید. این نوع دنچر متحرک است و بر روی ایمپلنت ها یا بریج های ثابت قرار می گیرد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  پیشگیری و درمان پوسیدگی و کرم خوردگی ریشه دندان

از آن جایی که ایمپلنت ها از استحکام کافی برخوردار هستند، شش عدد از آن ها برای جایگزینی 10 تا 12 دندان متوالی کافی است. البته در صورت از دست دادن تعداد زیادی از دندان ها، می تواند از دسته دندان های مصنوعی نیز استفاده کرد.

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

دنچر ها

دنچر ها (dentures) همان دندان های مصنوعی هستند که بر روی لثه ها قرار می گیرند و متحرک هستند؛ یعنی می توان آن ها را از دهان خارج کرد. برخلاف دنچر ها، ایمپلنت فول موس (full mouth) در استخوان فک نصب می شود و مانند دندان های طبیعی عمل می کند.

دنچر ها می توانند به صورت فول (full) یا پارسیل (partial) باشند. دنچر ها معمولا قیمت کمتری از ایمپلنت های دندانی دارند و کمتر عمر می کنند. همچنین، برای ثابت نگه داشتن دنچر معمولا از چسب مخصوصی استفاده می شود.

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

کاشت ایمپلنت دندان در تهران

بریج های دندانی

بریج های دندانی هم روش دیگری برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند. بریج نوعی دندان مصنوعی است که به دندان های مجاور متصل می شود و از آن ها به عنوان تکیه گاه استفاده می کند. برای گذاشتن بریج نیازی به ایجاد سوراخ در استخوان فک نیست. قیمت آن ها از ایمپلنت کمتر است. بریج ها برای مدت طولانی عمر می کنند اما در مواقعی، به علت پوسیدگی یا شکستگی پورسلین باید تعویض شوند.

چه زمان باید به دندانپزشک مراجعه کنید؟

عفونت یا آسیب به دهان می تواند باعث از دست رفتن دندان ها شود. همانطور که گفته شد، روش های گوناگونی برای پر کردن فضای خالی دندان ها وجود دارد. برای یافتن مناسب ترین روش با توجه به شرایط خود، با دندانپزشک متخصص ایمپلنت و یا جراح فک و صورت مشورت کنید.

اگر فضای خالی ایجاد شده، به موقع پر نشود، دندان های باقی مانده شروع به حرکت می کنند و به مرور زمان شکل فک و دندان ها تغییر می کند. تغییر موقعیت دندان ها روی بایت (bite) نیز تاثیر می گذارد.

کلام آخر

همانطور که گفته شد، از ایمپلنت ها به عنوان پایه ای برای قرارگیری روکش (crown) یا دندان مصنوعی (artificial tooth) استفاده می شود. ایمپلنت معمولا درون استخوان فک قرار می گیرد و مانند ریشه دندان عمل می کند. پروسه کاشت ایمپلنت چند ماه طول می کشد. ظاهر دندان های مصنوعی تفاوتی با دندان های طبیعی ندارد و از یکدیگر قابل تشخیص نیستند. ایمپلنت دندانی چندین دهه عمر می کند.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code